Aanbevelingen & Reviews

door MamaMS

Regelmatig worden er door MS’ers vragen gesteld over welke handigheidjes ik gebruik, hoe mijn ervaringen erover zijn en waar ik ze heb aangeschaft. Verspreid over de hele website en in blogverhalen komt er wel eens een aanbeveling ter sprake. Omdat het lastig kan zijn om deze terug te vinden en ik mezelf erop betrap dat ik steeds voor mensen de URL’s van specifieke blogs terug moet zoeken, denk ik dat een pagina waar alles verzameld wordt wel eens een uitkomst zou kunnen zijn!

Producten omtrent HSCT behandeling

Kijk op de pagina “Praktische informatie en lijstjes” voor de volledige lijstjes met tips. Dit zijn de verwijzingen naar specifieke producten / websites:

 • P3 Masker voor de terugreis en eerste periode thuis – Dit dient type “P3” te hebben, wat ook fijnstof en bacteriën filtert. Een prettig opvouwbaar en goed aansluitend type is “3M stofmasker 9332 (FFP3)”. Ook in de eerste 3 maanden terug thuis heb ik hier nog regelmatig gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld bij de dokter of apotheek of rond grote groepen mensen;
 • Sterillium med desinfectie – Kleine flesjes voor in de handtas onderweg. In huis hebben we hier en daar grote pompflacons staan. Verkrijgbaar op bijvoorbeeld: Herli Medical of Praxisdienst;
 • Luchtfilter / Luchtzuiveraar – Op basis van capaciteit van de ruimte (m2) kozen wij de volgende Philips luchtzuiveraars:
  • Philips AC3256 – in onze woonkamer. Deze vinden wij persoonlijk het fijnste omdat deze meer functies heeft (naast een aanduiding in kleur, wordt ook met een getal de luchtkwaliteit aangegeven) en deze is duidelijk stiller (je hoort hem eigenlijk niet);
  • Philips AC2887 in onze slaapkamer. Kleiner van formaat iets minder functies en iets luider. Wij gebruiken hem in de “Sleep-modus” waarbij alle lampjes uit zijn en dan is het geluid eveneens volledig stil. Deze heeft een timer.

 • Reinigen van meubels – Is het persé nodig? Nee, waarschijnlijk niet. Maar wij hadden huisdieren en jonge kinderen in huis en wilden graag ons stoffen bankstel gereinigd hebben voor thuiskomst. Wel zo proper. Het volgende apparaat is dan werkelijk ideaal! Ook voor transpiratie vlekken in matrassen:

Handige producten voor MS patiënten

Van deze producten zijn nog niet alle reviews uitgebreid uitgeschreven, maar natuurlijk willen we de items die als handig en erg fijn ervaren zijn, niet onthouden. Dit zijn de verwijzingen naar specifieke producten / websites:

 • Koelvest: Aerochill Hyperkewl koelvest – In 2017 schreef ik al een review / blog over dit fijne koelvest waar ik sindsdien ieder zomer dankbaar gebruik van maak om de ergste klachten door warmte intoleratie te ondrukken;
 • Robotstofzuigers: Philips en Roomba – tijdens de eerste zwangerschap ‘leek het me wel handig met die dikke buik’ en toen ik later MS kreeg bleek het een ontzettend goede huishoudelijk hulp. Het is in ieder geval ideaal om de slaapkamers met laminaatvloer beter stofvrij te houden en omdat ik niet makkelijk meer onder het 2-persoonsbed kom. Zelf heb ik voor de slaapkamers een Philips. Zo is ook een Roomba voor in de woonkamer getest en ook heel fijn gebleken. Deze Roomba kun je uitbreiden met een “Virtual Wall“. Dit zijn kastjes die je bijvoorbeeld bij de kerstboom of voerbakken van huisdieren plaatst, zodat deze niet omgestoten kunnen worden;
 • Steelstofzuiger van AEG – het hangt natuurlijk af van de situatie qua invaliditeit, maar op de momenten dat ik gebruik maak van mijn elektrische rolstoel waar een pookje / joystick op zit ter besturing, is een steelstofzuiger zeer ideaal gebleken om te kunnen gebruiken vanuit mijn rolstoel, wanneer ik alleen thuis ben met kleine kinderen. De Electrolux welke ik zelf heb kan ik niet meer vinden, maar AEG blijkt dezelfde te hebben. Met name de lampjes op de voorkant zijn fijn zodat je ‘s avonds en tijdens de donkere dagen makkelijk alle kruimels kunt zien liggen. Echt een verrijking binnen ons gezin! Zo blijft het toch netjes totdat de poetsvrouw komt helpen met de reguliere sledestofzuiger.

Revalidatie - Activity Trackers

Eigenlijk geldt dit ook als een product categorie die voor MS patiënten in het algemeen erg fijn is, maar in de revalidatie periode na een schub of HSCT behandeling deste meer. “Activity trackers” zijn stappentellers met nog een scala aan extra functies en kunnen je een goed inzicht geven in de vooruitgang maar ook de achteruitgang van fysiek bewegen. Ook kunnen ze je gedurende de dag herinneren dat het weer tijd is om even wat te bewegen. Persoonlijk vind ik het ook erg fijn om beter inzicht in de kwaliteit van slaap te hebben. Veel wakker geweest of beeld ik me dat maar in? Licht of diep geslapen? Ook dit wordt met een dergelijk ‘slimme horloge’ bijgehouden. De volgende 3 horloges zijn getest en daarvan weten we dat ze sowieso alle 3 heel prettig in het gebruik zijn. Het ligt er maar net aan waar je prioriteiten liggen bij het maken van een keuze:

 • Fitbit Charge 4: Na de Fitbit Alta en de Fitbit Charge 3, heb ik nu de Fitbit Charge 4. Je kan gerust zeggen dat ik een Fitbit fan ben. 🙂 Het is een erg fijne stappenteller en ook fijn om ‘s nachts de slaap te monitoren. Het bevat tevens een hartslagmeter en er wordt bijgehouden hoe vaak je de trap gebruikt. Verder geeft de Charge 4 berichten en andere notificaties van je telefoon weer (als je dat wilt). Zelf vind ik het erg leuk dat je de horlogebandjes makkelijk kunt wisselen. Zo kun je het horloge zowel tijdens sportieve activiteiten gebruiken als ook nettere gelegenheden;
 • Samsung Galaxy Fit: Samsung heeft eveneens een activity tracker welke erg fijn in het gebruik is. Zeker als je een Samsung telefoon hebt kan deze horloge hier naadloos op aansluiten. Qua breedte van de horloge zit deze tussen de Alta en de Charge van Fitbit in. Helaas kun je hier geen andere horlogebandjes voor kopen wat ik persoonlijk jammer vindt. Ook worden de traptreden niet bijgehouden. Wel is deze, net als de Charge, waterdicht tot 50 meter en in tegenstelling tot Fitbit heeft deze Samsung activity tracker een kleuren display.

 

Conclusie: Het hangt van je persoonlijke voorkeuren af welke voor jou de fijnste is. Waarschijnlijk omdat ik zelf al zo lang aan Fitbit gewend ben, heb ik moeite om van het merk af te stappen terwijl de activity trackers van Garmin en Samsung ook ontzettend goed functioneren.

Leesboekjes voor de kids

De volgende kinderboeken hebben we met onze kids de afgelopen jaren gebruikt tijdens ons proces als gezin waarbij één van de ouders MS heeft en daarnaast chemotherapie heeft onderdaan:

Hulpmiddelen bij opzetten van Crowdfunding

In verschillende blogs en op pagina’s zijn verwijzingen genoemd om het opzetten van een crowdfunding te vergemakkelijken. Wil je de links eenvoudig terugvinden? We zullen ze nog even noemen:

Logo-cloud86

Cloud86

Wij zijn zeer tevreden over de webhosting vanNederlands bedrijf Cloud86 voor het maken van WordPress websites.

Logo-mollie

Mollie

Om betalingen zoals iDeal en PayPal en Belgische betaalmethoden eenvoudig en veilig te kunnen integreren op je website, heb je een betaalprovider nodig. Mollie is hier met stip aan te bevelen. Alle betalingen zijn via hun dashboard eenvoudig bij te houden en zij zorgen dat het netjes op je bankrekening terecht komt. Wil je iDeal gebruiken? Mollie!

Logo-canva

Canva

Om goed over te komen en serieus genomen te worden, wil je natuurlijk een goede huisstijl en plaatjes gebruiken. Canva is hier ideaal voor. Je maakt er mooie afbeeldingen mee voor op je website, maar ook flyers of plaatjes voor social media. Makkelijk in gebruik en je kunt eenduidig kleurgebruik en lettertypes aanhouden.

Ambassadeur voor "Your Super Foods"

Na terugkomst van de HSCT behandeling was het minimaal de eerste 6 maanden noodzakelijk om een ‘neutropeen’ dieet aan te houden wat o.a. inhield om enkel gekookt voedsel te eten. Nu de risicovolle periode voorbij is kunnen er eindelijk ook weer verse groenten, salades en fruit gegeten worden. Weer lekker variatie in gezond eten dus! Om deze gezonde voeding wat extra’s mee te geven maken we hier in huis nu gebruik van de producten van “Your Super Foods”. Deze biologische Superfood mixes kun je eenvoudig toevoegen aan je water, shakes, smoothies, sauze, dips of dressings. Maar ook door je yoghurt, snacks en pasta of over je toast of salades sprenkelen.

We mogen een exclusieve korting weggeven aan de volgers van @MamaMetMS!

Klik op deze link om de website te bezoeken en gebruik de code:

SUPER-TANJAB

en ontvang 15% korting op je bestelling!

15% korting YourSuperFoods

– Disclaimer –

Voor de volledigheid: deze pagina bevat naast gewone verwijzingen ook affiliate links. Dit is gedaan ter compensatie van de onkosten om deze website live en veilig te houden (hosting, betaalde plugins + regelmatige beveiligingsupdates). Alle verwijzingen zijn eerlijke verwijzingen! Voor geen enkel product is opdracht gegeven om deze hier zomaar te plaatsen en enkel uit eigen initiatief. De producten zijn eerst zelf aangeschaft en uitgeprobeerd. “Affiliate links” houdt in dat er door de verkoper een kleine vergoeding aan ons wordt uitgekeerd.