Crowdfunding tips: donaties ontvangen en betaalmethoden

door MamaMS
15.3K views

Je wilt voor een goed doel een crowdfunding opstarten om geld in te zamelen. Bij het starten van een crowdfunding actie is het de bedoeling om binnen een bepaalde periode een streefbedrag te behalen en is het natuurlijk bij voorkeur de bedoeling om zo weinig mogelijk provisie af te hoeven dragen aan bijvoorbeeld onnodige bankkosten of crowdfunding platforms. Waarschijnlijk heb je niet eerder een crowdfunding gedaan en is de neiging groot om voor de ‘makkelijke weg’ te kiezen en je aan te melden bij een crowdfunding platform. Bij het oprichten van onze stichting hebben we hier grondig onderzoek naar gedaan en natuurlijk willen we de opgedane kennis en tips graag delen voor toekomstige crowdfunders, geschikt voor ieder goed doel. De beste tip is om de inzameling via een eigen website te laten verlopen. Lees vooral verder hoe je dit het beste aanpakt.

 

Crowdfunding platforms

Er bestaan zogenaamde ‘gratis’ crowdfunding platforms zoals “Dream or Donate”, “Doneeractie.nl”, “GoFundMe” “Geef.nl, en ga zo maar door. Bij het speuren naar ‘de kleine lettertjes’ werd allereerst duidelijk dat dergelijke platforms een “Fee” (vergoeding) per transactie in rekening brengen. Vaak is dit een percentage van het gedoneerd bedrag en bij hoge donaties kan dit behoorlijk aantikken. Daarnaast wordt er vaak een vast bedrag per betaalmethode in rekening gebracht, afhankelijk of de donateur voor iDeal, PayPal, creditcard, etc kiest. We begonnen met het vergelijken van de platforms om op de voordeligste uit te komen, maar eigenlijk werd al gauw duidelijk dat het verstandig is om ver bij dergelijke platforms weg te blijven. Daarnaast is ons duidelijk geworden dat er verborgen kosten (kunnen) zijn zoals zeer hoge transactie tarieven om het opgehaalde bedrag uiteindelijk naar je rekening gestort te kunnen krijgen.

Conclusie, het kan niet de bedoeling zijn, in het geval van een inzamelingsactie, dat er een paar duizend euro aan fee’s en transactiekosten afgedragen moet worden, terwijl goedbedoelde donateurs tientjes aan het storten zijn. Klinkt niet helemaal fair richting de donateurs. Voor ons was het dus meteen duidelijk om de inzameling rechtstreeks via de eigen website te laten verlopen, zonder verdere tussenpartijen.

Update September 2019: Na het plotsklaps verdwijnen van de website van “Dream Or Donate”, inclusief Facebook pagina en bijbehorend Kamer van Koophandel registratie, blijkt maar weer hoe realistisch deze waarschuwing was en nog steeds is! Klaarblijkelijk ontbreekt het in Nederland aan de juiste regelgeving voor crowdfundingplatforms, waarschijnlijk omdat het een redelijk ‘nieuw’ fenomeen is. Maar oplichtingspraktijken waarbij crowdfunders tienduizenden euro’s verliezen zijn hierdoor dus wel een mogelijk risico.

 

Stichting en bankrekening oprichten

Hierover hebben we een aparte uitgebreide pagina geschreven. Maar in het kort is het belangrijk te weten om voor de inzameling een stichting op te richten wanneer het om een groot inzamelingsbedrag gaat. Dit dient bij een notaris geregeld te worden. Het loont de moeite of je wellicht een notaris kunt vinden die bereid is zijn diensten kosteloos of tegen een kleine vergoeding aan te bieden in ruil voor bijvoorbeeld reclame op de website. Wanneer je de donaties (zonder stichting) op je privé bankrekening laat storten, kun je in de knoei komen met de belastingdienst omdat je dit (grote) bedrag aan dient te geven als “overige inkomsten” en “vermogen”. Hierover zul je ook inkomstenbelasting moeten betalen. Vervolgens zou het ook nog eens vervelende consequenties kunnen hebben, bijvoorbeeld in geval van een uitkering wanneer je bijvoorbeeld (gedeeltelijk) afgekeurd bent. Bij het ontvangen van hogere ‘inkomsten’ zou je het recht op je uitkering kunnen verliezen. Kortom, enkele voorbeelden wat zeker de moeite loont om voor je eigen persoonlijke situatie uit te (laten) zoeken.

Na het officieel oprichten van een stichting kan er een zakelijke bankrekening geopend worden door de Voorzitter van de stichting.

 

Verschillende betaalmethodes activeren

Vandaag de dag willen mensen hoofdzakelijk gebruik maken van bijvoorbeeld iDeal, PayPal of Tikkies. Zodra de bankrekening beschikbaar is zou ik meteen zorgen dat een zakelijk account aangemaakt wordt bij PayPal.com en voor het gebruik van iDeal is een account bij Mollie.nl aan te bevelen. Mollie is (voor Nederland) de meest toegankelijke en makkelijkste payment provider voor o.a. iDeal maar ook overige betaalmethoden zoals creditcard en het Belgische Bancontact. Een payment provider kun je het beste vergelijken met een telefoon provider voor je telefoon, maar dan voor het regelen van betalingsverkeer. Wanneer je je zakelijke bankrekening van de stichting gekoppeld hebt aan je PayPal en Mollie account, dan kun je deze vervolgens aan alle mogelijke type websites koppelen.

 

De juiste hosting en plugins voor een Wordpress website

De website van “Mama met MS” is gemaakt met WordPress. Wij zijn erg tevreden over de webhosting van het Nederlandse bedrijf Cloud86. Met WordPress kun je extra functies inbouwen/toevoegen door middel van het installeren van ‘plugins’. Voor de crowdfunding van Mama met MS is er serieus heel wat tijd in gaan zitten om uit te zoeken welke donatie- en betaalplugins de best ‘werkbare’ plugins waren omdat er toch wel enige (persoonlijke) voorkeuren en eisen waren. Te denken aan:

  • De planning was dat er tienduizenden euro’s ingezameld zou worden dus dit moest technisch en praktisch goed gaan verlopen. Iedere donatie die zou mislukken zou zonde zijn;
  • Daarnaast was het belangrijk om goede (Excel) overzichten te kunnen creëren van donaties en donateurs voor de financiële administratie en voor de belastingdienst;
  • Discretie voor donateurs is belangrijk (wij wilden geen openbare donateurslijst of namen op de website);
  • De mogelijkheid om handmatig donaties toe te voegen die op een andere manier dan via de website gedoneerd worden (bijvoorbeeld donaties die rechtstreeks naar de bankrekening worden overgemaakt) zodat de administratie en de tussenstand teller accuraat blijft;
  • En de lastigste: Mollie werkt perfect, maar is een Nederlandse service. De WordPress plugins zijn hoofdzakelijk internationaal waardoor de keuze tussen beschikbare plugins, waarbij Mollie geïntegreerd kan worden, een stuk beperkter is.

 

Een aantal verschillende donatie plugins zijn achter de schermen geïnstalleerd en getest om uiteindelijk te concluderen dat het toch net niet biedt waar je naar op zoek bent. Zeker als er grote aantallen donaties verwacht worden. Het was veel tijd en energie, maar uiteindelijk met de juiste keuze win je dit terug met het gemak dat alles geautomatiseerd is en als vanzelf verloopt. 🙂

Smaken verschillen, maar de combinatie van de volgende 2 plugins zijn het geworden om de donaties vlekkeloos vanuit de website op de zakelijke bankrekening te krijgen:

 

1: Give – Donation plugin and fundraising platform

Give” is een plugin waarmee je donaties kunt ontvangen op je WordPress website. Ik ben heel kieskeurig geweest en heb deze plugin gekozen op basis van o.a. hoe formulieren, velden en dergelijke, technisch functioneren en op welke manier deze vervolgens getoond kunnen worden op de website. Ook hoe de tussenstand teller (qua huisstijl) aangepast en getoond kan worden is belangrijk. Een goede weergave zou (potentiële) donateurs hopelijk kunnen stimuleren om te doneren.

Maar… deze plugin gebruiken is één ding, er moet ook betaald kunnen worden. Kortom, je hebt een ‘betaal-plugin’ nodig om betaalmethodes aan deze Give plugin te koppen. Dan moet het vervolgens een betaal-plugin zijn die dus enerzijds ‘compatible’ is met Give, maar ook ‘compatible’ met Mollie omdat dat de betaalprovider is die het uiteindelijk op de bankrekening gaat plaatsen. Ook hierin is getest en is uiteindelijk gekozen voor “Pronamic Pay“.

 

2: Pronamic Pay

De Pronamic plugin voegt betaalmethoden zoals iDeal, PayPal, Bancontact en creditcards toe aan je WordPress site met een variatie aan betaalproviders. Maar nog belangrijker, Mollie is te koppelen aan Pronamic Pay en Pronamic Pay aan de “Give” donatie plugin. Zo is de cirkel compleet en hoef je geen beroep te doen op crowdfunding platforms maar kun je donaties rechtstreeks via je eigen website inzamelen. 🙂

 

Add-ons wel of niet aanschaffen?

Zowel “Give” als “Pronamic Pay” zijn gratis plugins. Maar al heel gauw kwam ik er achter dat ik eigenlijk zogeheten ‘premium add-ons’ nodig had om het beste uit het beheer van de donaties te halen. Natuurlijk zijn deze add-ons niet gratis, maar kunnen soms wel het aanschaffen meer dan waard zijn (afhankelijk van de situatie). Bijvoorbeeld:

  • Bij de premium add-ons van Give staat “Mollie Payment Gateway” genoemd voor $80. Verleidelijk om te kopen, wellicht voel je je zelfs genoodzaakt deze te kopen om het geld uitgekeerd te krijgen. Echter, als je weet dat de gratis plugin “Pronamic Pay” ook met Give functioneert (en deze over een Mollie koppeling beschikt), kun je dus beter Pronamic Pay installeren en via deze kleine omweg de $80 uitsparen.
  • Manual Donations” is een uitbreiding op Give waar ik persoonlijk niet zonder kan. Het geeft je de mogelijkheid om handmatig donaties toe te voegen wanneer deze bijvoorbeeld contant zijn gedoneerd of rechtstreekse donaties op de bankrekening (omdat je het bankrekeningnummer vanzelfsprekend her en der genoemd hebt staan). Zeer handig om het totaaloverzicht op een locatie centraal te houden en hierdoor is de tussenstand-balk ook altijd direct en automatisch up-to-date. Daarnaast zijn de export functies wat uitgebreider waardoor je voor de financiële administratie en de belastingdienst een duidelijker donatie overzicht hebt. De kosten van $32 staan totaal niet in verhouding tot de duizenden kosten die donatieplatformen met zich meebrengen (zoals genoemd bovenaan dit artikel).
  • Overige uitbreidingen zijn persoonlijke keuzes. Een koppeling met bijvoorbeeld “MailChimp”, “ConvertKit” of “PDF Receipts” vond ik totaal niet nodig omdat de Give plugin sowieso een standaard functie heeft om een bevestigingsmail van de donatie naar de donateur te sturen. Meer mails wilden we toch niet gaan sturen en als je deze mail goed opstelt kan deze tevens als bevestingsfactuur dienen.

 

 

Dit artikel bevat affiliate links maar is geen artikel in opdracht. Het bericht is volledig op eigen initiatief en op eigen aanbeveling geschreven.

You may also like

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.