178
Bij Disney Parijs hadden we er ook al dankbaar gebruik van gemaakt, maar toen was ik ook nog veel meer invalide. Heb je een handicap en wil je naar een pretpark? Check meteen op de website welke voordelen een park voor mindervaliden heeft. Bij de Efteling kun je van tevoren een “Faciliteitenkaart” aanvragen. Omdat niet iedere handicap overduidelijk zichtbaar is, kan er op het park wel steekproefsgewijs gecontroleerd worden of je er rechtmatig gebruik van maakt. In mijn geval had ik mijn Europese Gehandicaptenparkeerkaart dus niet in de auto onder het raam liggen, maar in mijn rugzak bij me zitten. Daarnaast heeft de Efteling nog onderscheid tussen een Faciliteitenkaart met of zonder begeleiding. Hiermee wordt bedoeld of je in geval van een calamiteit, bijvoorbeeld een stroomstoring, zelfstandig met een laddertje uit een attractie kan klimmen. Dat is namelijk bij enkele attracties wel een vereiste voor een veilige ontruiming. Ik kan dit zelf, dus ik had een kaart “zonder begeleiding” en daarmee mag je tot 4 personen er gebruik van maken.
Okee, heel zoetsappig misschien, maar wat ik het leukste vond aan het gebruiken van de faciliteitenkaart is dat het goed is voor de binding tussen je gezin. Je zit immers samen in een ietwat saaiere rij en dan komen er ook andere gesprekken tot stand. Het vergroot ook het inzicht en de empathie bij de kinderen naar mijn mening. Zij gaan over vraagstukken nadenken, waar je het in een normale situatie niet snel over zal hebben. En ze zien letterlijk de uiteenlopende voorbeelden. Je zit in een rij waarbij in ieder gezelschap iemand wel iets mankeert. Soms is het oma, dan een van de ouders, dan weer een kind, en soms zie je helemaal niet wie de mindervalide is. Ook was er een meisje in de rij met een Hulphond met een hesje aan. Dat zorgt dus echt wel voor leuke gesprekken. Dan kun je dus toelichten dat er op het hesje staat dat je deze hond niet mag aaien of afleiden, omdat deze dus eigenlijk gewoon aan het werk is. “En wist je dat deze hond zelfs naar een speciale hondenschool is geweest om te leren hoe ze mensen met een beperking kunnen helpen? Hoe cool is dat!”
We zijn deze zomervakantie niet op vakantie gegaan. Hoofdzakelijk vanwege corona maar ook omdat we onze nieuwe kat nog niet alleen thuis willen laten. Wel zo leuk voor de kids om de schoolvakantie op een toffe manier af te sluiten natuurlijk. Dus gingen we naar de Efteling! Deze keer voor het eerst zonder enige hulpmiddelen. Geen spalken of scootmobiel, en zelfs geen bolderkar meer voor de kids. Van tevoren rees meteen de vraag, “Hebben we nog een invalidenkaart nodig op het park?”. Nou, laat ik meteen maar bevestigen dat we daar volmondig “Ja” op kunnen antwoorden. De slotconclusie is dat we het zonder de kaart niet hadden gered, en we nu dus wél een super leuke dag hebben gehad. Hoe of wat, dat licht ik graag toe. Want doe er zeker je voordeel mee!
Mindervalidenkaarten in pretparken

De gewone bezoeker zal zich er niet van bewust zijn, maar wij gaan dus bij iedere attractie op zoek naar de rolstoelingang, meestal bij de uitgang van een attractie. Je hoeft niet in een rolstoel te zitten om onder het ‘rolstoellabeltje’ te vallen. Disneyland noemt het dan ook heel netjes: “Bezoekers met een beperking of speciale behoeften”. Nu ik geen rolstoel meer gebruik, voel ik me in het begin soms opgelaten om van de speciale ingangen gebruik te maken, maar in de loop van de dag val ik toch altijd door de mand dat ik echt wel in deze rij thuis hoor. Een beperking is zoveel meer dan mobiliteit. En gebruikmaken van deze ‘privilege’ kan een dag echt maken i.p.v. breken. Zeker met kinderen erbij een aanbeveling!
Voordelen van een faciliteitenkaart
- Er zijn speciale ingangen, herkenbaar aan het rolstoelicoontje;
- Belangrijkste voordeel zijn zitplaatsen. Soms ben je sneller aan de beurt, soms moet je net zo lang wachten. Maar dan kun je tenminste zittend wachten! En hoef je niet zo lang in de rij te staan;
- Er zijn minder prikkels. Er zijn hier geen speakers of de muziek staat zachter. Waar de reguliere rij vaak een verlengstuk van de attractie is met accessoires en aankleding, is dat hier niet. Je gaat soort van ‘via de achteringang’. Helaas wat saaier voor de mensen die met je meegaan, maar oh zo belangrijk voor mensen met cognitieve beperkingen waar prikkels afgevlakt dienen te worden.
Nadelen bij een faciliteitenkaart
- De rolstoel ingangen zijn dus wat saaier voor de kinderen die je bij je hebt;
- Natuurlijk kan een pretpark niet oneindig veel mensen op de kaart mee laten gaan, meestal max. 4 personen totaal. Met 2 kinderen en een partner dus ideaal. Met meer kinderen of opa’s en oma’s erbij kan dit dus niet. Met een ander gezin samen als uitstapje is dit dus ook niet geschikt.
Wat ik het leukste vond

Een andere situatie was dat een mevrouw in een rolstoel met een afgezet been geweigerd werd bij een achtbaan. Dus hoezo mag de ene rolstoeler wel mee, en de andere niet? Dan leg ik uit dat dat te maken heeft met de veiligheid. Dat deze mevrouw dus niet zelfstandig uit een attractie kan klimmen, wanneer er bijvoorbeeld een stroomstoring is, en de andere rolstoeler met zwakke benen, kan dat nog wel. Wederom een interessant gesprek voor de kids.
Aan het begin van de dag is er nog de opmerking, “Hebben wij geluk dat mama MS heeft hè. Kunnen we in de kortere rij.” Nou vooruit dan, toch nog één voordeel dan.😉 Maar nu je de hele dag uitdagende activiteiten doet, merken de kids nu ze wat ouder zijn toch ook wel dat er een tijdsduur met limiet aan mijn ‘goede functioneren’ hangt. Een paar uur later begint mijn loopje te veranderen en wiebel ik meer, om nog niet over draaiduizeligheid te spreken. Waar je in het begin gezellig samen een handje vasthoudt in het park om elkaar niet kwijt te worden, wordt er naarmate de dag verstrijkt ook steeds vaker een handje toegereikt om me net even te helpen. We blijken helemaal op elkaar ingespeeld. Het is allemaal zo natuurlijk en vanzelfsprekend. De kids doen het echt super goed!
Tip voor de mensen met een beperking
Dus, ga je naar een pretpark met een beperking of speciale behoeften? Schroom je niet en maak gebruik van de faciliteiten die voor mensen met een beperking zijn ingericht. Ook al denk je, “ach met mij gaat het zo slecht nog niet.” De vraag is of het over een paar uur nog steeds zo slecht niet gaat. Of dat je vervolgens een aantal dagen op bed bij moet komen. Of nog vervelender, vroegtijdig naar huis moet omdat de klachten opeens snoeihard toeslaan en je het niet meer volhoudt. De meeste parken hebben het goed geregeld zodat een dagtripje voor alle bezoekers zo leuk mogelijk kan zijn. Ook met een beperking!