Algemene posts

Wel of geen aanval wanneer ik mij slechter voel?

Wel of geen aanval wanneer ik mij slechter voel?

Sinds de diagnose van MS vind ik het één groot gevecht om af te tasten of mijn symptomen nu verbeteren of verslechteren. In principe is mijn diagnose nog vrij kort en mijn ‘persoonlijk patroon’ van aanvallen oftewel schubs nog niet duidelijk. Anderzijds vermoed ik dat ik mij sowieso nooit comfortabeler ga voelen onder deze onzekerheid.

Leven met MS is zo onvoorspelbaar en iedere keer wanneer mijn tenen meer gaan tintelen, benen erger gaan branden, het verdoofde gevoel in de huid verergert, de spasmen en spierzwaktes toenemen en de ontzettende vermoeidheid me uit het veld slaat, vraag ik mij af, “Heb ik een nieuwe aanval of is het een pseudo-schub, werkt mijn medicatie niet meer (zo goed) of is er iets anders aan de hand?”

De laatste 3 weken heb ik het gevoel gehad weer langzaam achteruit te gaan qua symptomen. Ik heb mij oprecht zorgen gemaakt of de medicatie wel werkt of dat er misschien de verkeerde diagnose is gesteld. Ik heb ‘pas’ een jaar RRMS maar mijn gezondheid is zo extreem achteruit gegaan dat je haast gaat twijfelen of ik niet een progressievere variant heb. Anderzijds, ook al is het de laatste 9 maanden niet goed gegaan, het was de laatste tijd wel enigszins stabiel, dus zou het toch niet een nieuwe schub kunnen zijn? Vandaag gaat het eindelijk weer eens een dagje ‘beter’ waardoor ik weer wat rustiger wordt. Na de nodige gesprekken met specialisten en research blijkt dat ik toch een lijstje voor mezelf na kan gaan ter indicatie of er een nieuwe schub in het spel is.

 

Schub Checklist – 7 Overwegingen bij het vermoeden van een nieuwe schub:

 1. Bijwerkingen van medicatie
 2. Effect van andere medische aandoeningen
 3. Slechter functioneren vanwege minder reserves
 4. Slechter functioneren vanwege verlaagde weerstand
 5. Effecten van stress, angst of depressie
 6. Het fenomeen van Uhthoff veroorzaakt door een verhoogde temperatuur
 7. Schommelingen in symptomen vanwege de hormonale cyclus

Okee, wanneer ik dit lijstje doorneem kan ik al gauw concluderen dat hoe beroerd ik me ook momenteel voel, dat ik de neuroloog en MS verpleegkundige gelijk moet geven om me minder zorgen te maken en de medicatie de kans moet geven zijn werk te doen.

 

Toelichting checklist:

 1. Bijwerkingen van medicatie – Allereerst, afhankelijk welke medicatie je neemt voor de MS, deze kunnen nogal uiteenlopende bijwerkingen hebben.
 2. Effect van andere medische aandoeningen – Is hetgene wat ik voel veroorzaakt door de MS of mogelijk door een andere medische aandoening? Om een voorbeeld te noemen, uit het verleden ben ik bekend met een schildklierziekte welke mogelijk ook weer kan opspelen. Daarnaast had ik in de winter last van een bijholteontsteking welke ook verward zou kunnen worden met aangezichtspijn door MS. Na een antibiotica was de bijholteontsteking snel verdwenen en de aangezichtspijn ook, kortom, geen MS.
 3. Slechter functioneren vanwege minder reserves – Je kunt je energie maar één keer uitgeven. In periodes van grotere vermoeidheid is het dan ook niet meer dan logisch dat het lichaam sneller door zijn reserves heen is waardoor symptomen ook kunnen verergeren.
 4. Slechter functioneren vanwege verlaagde weerstand – Een lagere weerstand en met name een ontsteking zijn de grootste boosdoener voor een ‘pseudo-schub’. Zodra ik contact opneem met de MS verpleegkundige vanwege verslechterde symtpomen is haar eerste vraag altijd, “Heb je bij de huisarts je urine laten controleren op een blaasontsteking?”. Iedere ontsteking, maar ook al een verkoudheid kan ervoor zorgen dat het lichaam een ‘pseudo-schub’ ervaart wat een nabootsing is van een schub, maar zonder de actieve ontstekingen in hersenen en ruggenmerg en is van tijdelijke aard.
 5. Effecten van stress, angst of depressie – Ik denk dat het altijd een goed idee is om bij onszelf na te gaan hoe spanningen ons leven kan beïnvloeden en de manier waarop we ons voelen. Hetzelfde geldt voor angst en depressie. Het is bekend dat deze elementen een verscheidenheid aan lichamelijke reacties kan veroorzaken en dat geldt niet alleen voor MS’ers. Goed en gezond eten, lichaamsbeweging en eventueel meditatie en yoga zouden erg goed zijn van het verlichten van stress.
 6. Verhoogde temperatuur veroorzaakt het fenomeen van Uhthoff – Er wordt gesproken van het fenomeen van Uhthoff wanneer MS symptomen tijdelijk verergeren door een verhoogde lichaamstemperatuur die veroorzaakt wordt door lichamelijke inspanning, warm weer of een warm bad of douche. Persoonlijk heb ik ervaren dat ik voor het slapengaan moet douchen omdat het bij mij 4 uur duurt voordat mijn lichaam dan weer normaal kan functioneren. Overdag is deze reactie dus niet handig.
 7. Schommelingen in symptomen vanwege de hormonale cyclus – Voor de dames onder de MS’ers kunnen hormonale schommelingen ook een misleidende factor zijn. Kort voor de menstruatie kan dit merkbaar zijn, maar ook in geval van verhoogde lichaamstemperatuur door opvliegers. Niet te vergeten zwangerschap en met name de periode na de bevalling. Het gezegde is niet voor niets ‘9 maanden op, 9 maanden af’ voordat de hormonen en het lichaam weer in de juiste balans zijn. Overigens is er na de bevalling wel een verhoogd risico op een schub door het wegvallen van het zwangerschapshormoon waardoor verergerde symptomen dan wel degelijk erg serieus genomen moeten worden!

 

Let wel, ik ben geen arts, dus wanneer er nieuwe symptomen of signalen zijn van een mogelijke schub dient u altijd contact op te nemen met uw neuroloog. Neemt niet weg dat ik het zelf erg prettig vindt om bovenstaand lijstje eventjes vluchtig door te nemen iedere keer wanneer ik mezelf aan het twijfelen breng over de vervelende symptomen in mijn lichaam. Dan kan ik mezelf toch weer een beetje tot rust manen en kom ik weer met goede moed de dag door.

1614 Views

Comments (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bruiloftgast

Sinds de diagnose van MS vind ik het één groot gevecht om af te tasten of mijn symptomen nu verbeteren of...

pregnancy_test_positive

Kiezen voor een zwangerschap met MS

Sinds de diagnose van MS vind ik het één groot gevecht om af te tasten of mijn symptomen nu verbeteren of...

MS-zwangerschap2

Tegen de bevalling opzien

Sinds de diagnose van MS vind ik het één groot gevecht om af te tasten of mijn symptomen nu verbeteren of...

Tysabri infuus

Hoe verloopt een Tysabri infuus?

Sinds de diagnose van MS vind ik het één groot gevecht om af te tasten of mijn symptomen nu verbeteren of...

Hoop-400

Mijn eerste jaar met MS

Sinds de diagnose van MS vind ik het één groot gevecht om af te tasten of mijn symptomen nu verbeteren of...