Algemene postsElisa's Blog

De avond voor het afkeuringsgesprek

De avond voor het afkeuringsgesprek

Spannend… dat is het toch wel. Morgen heb ik ‘het’ gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. ‘Het’ gesprek om te bekijken of ik afgekeurd ga worden en in welke mate. Het komt er dus op neer dat ik bijna 2 jaar in de ziektewet zit. Een lange periode met vele gesprekken met o.a. bedrijfsarts en arbeidsdeskundigen. Het is de avond vantevoren en ik besluit de ordner met rapporten en brieven van de specialisten nog eens door te bladeren, mijn medisch dossier. De woorden die erin staan zijn niet mis, surrealistisch zelfs dat dit over mij gaat, maar helaas is het toch echt zo. Het hele MS verhaal en de achtbaan die dit in het begin geweest is gaat toch echt over mij.

 

Arbeidsdeskundig rapport is confronterend

Mijn werkgever had iemand ingeschakeld voor een arbeidsdeskundig onderzoek, dit is 5 maanden geleden geweest. Het rapport heb ik ingebonden toegestuurd gekregen en ik besluit het nog eens op mijn gemak door te lezen. Het gaat over mijn medische en fysieke beperkingen, maar bevat ook een bedrijfsbeschrijving van de werkgever en de functie en werkzaamheden die ik fulltime uitoefende. Eigenlijk ben ik trots om het verhaal wat hij ervan gemaakt heeft terug te lezen. Ja, dat was het bedrijf waar ik zo trots op was om voor te werken. In ‘Jip & Janneke taal’ probeert hij mijn functie en taken te beschrijven. Als ik het zo lees krijg ik er haast zin van om weer te gaan werken, gewoon, omdat ik het werk nu eenmaal heel erg leuk vond. Ook betrap ik mij erop dat ik hem graag nog zou willen corrigeren in dit rapport, want sommige details in de organisatie zaten nu eenmaal ingewikkelder in elkaar en ook voor wat betreft mijn functie waren er gecompliceerdere facetten die onvermeld zijn. Het komt door mijn passie en trots dat het me lichtelijk irriteert, maar ik weet heel goed waarom de ingewikkelde informatie ontbreekt. Mijn lichamelijk functioneren is erg afhankelijk van mijn medicatie cyclus wat ik maandelijks toegediend krijg, maar ook externe factoren zoals temperatuur, prikkels, hoeveelheid rust en dergelijke. Oftewel, mijn leven met MS houdt tegenwoordig in dat ieder dingetje wat zich op een dag voordoet zijn uitwerking heeft op mijn functioneren, zowel voordelig als nadelig. Ik kan de specificaties in het rapport nu op dit moment goed lezen omdat ik afgelopen week mijn infuus gehad heb. Ik weet dat ten tijde van het interview voor dit rapport, dat ik er stukken slechter aan toe was. Naast het moeilijk en houterig lopen had ik die dag, ontzettend cognitieve problemen en zelfs moeite met mijn spraak. Ik was daarnaast ook heel warrig. Toen mij gevraagd werd voor welke afdeling ik werkte, hoe de afdelingen ik elkaar staken en wat mijn werkzaamheden waren, kon ik dit simpelweg niet beantwoorden. Het was te moeilijk. Pas nadat de arbeidsdeskundige aan mij de verklaring voorlas die mijn manager opgegeven had, toen pas begon ik weer langzaam een beetje een beeld te krijgen ‘hoe het ook alweer in elkaar zat’ en kon ik vervolgens wel enige aanvulling geven. Met gestotter en gestamel kreeg ik nog wel uitgelegd dat ik IT expert was en wat dat in grote lijnen inhield, maar hoe het nu écht zat en de facetten die ik uitoefende waar ik zo trots op was, dat lukte simpelweg niet. In mijn hoofd lijk ik het heel logisch te weten, maar uit mijn mond komen de juiste woorden, zinnen en termen niet meer. Ik krijg het onmogelijk uitgelegd.

 

Het is zoals het is

Vandaag, 5 maanden later en met gunstigere omstandigheden, lees ik het rapport en doet het mij pijn dat ik het toen niet juist heb kunnen verwoorden. Niet dat het wat uitmaakt, want de beschrijving die er nu beschreven staat is voor de beoordeling van een arts of UWV ook vast voldoende. Maar voor mij is het een bevestiging dat de situatie toch echt is zoals hij is. Ik heb maar een paar echt goede dagen in de maand. Mijn grootste probleem waarom ik dagelijks niet zonder hulp kan functioneren is het ernstig gebrek aan energie maar nog erger vind ik de schade die de MS in mijn hersenen toegebracht heeft op het gebied van cognitie. De ordner met rapporten voor mijn neus is zeker confronterend, maar ja, het is zoals het is. Morgen wordt een spannende dag. De verzekeringsarts van het UWV gaat me beoordelen en ik laat het maar allemaal rustig over mij heenkomen.

 

“Sometimes your heart needs more time to accept what your mind already knows.”

 

1409 Views

Comments (3)

 • Tjerk says:

  Goedemiddag, Mijn vrouw heeft ook Ms en heeft in oktober de Hsct behandeling ondergaan in Mexico, we zijn net 2 weken terug.

 • Joyce says:

  Hoi
  Wat een leuk blog!
  Hoe is dat gesprek met de keuringsarts afgelopen trouwens?

  • Elisa says:

   Hallo Joyce,
   Bedankt voor je reactie! Ik snap dat ik je nieuwsgierigheid heb gewekt 🙂 “Shame on me” dat het vervolg er nog niet is. Laten we zeggen dat ik het eventjes leuker vond het blog over het skiën te schrijven 🙂 Nee maar het vervolg komt er wel nog aan hoor, iets met ‘met je kop in het zand’ zal ik maar zeggen. Het keuringsgesprek is toen behoorlijk stressvol geweest (best blog-waardig), het heeft toen nog een pseudo-schub getriggerd en het is er uiteindelijk toch op uitgedraaid dat ik volledig ben afgekeurd. Heel verdrietig, maar het is niet anders.
   Groetjes!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Superman-header

  Superman

  Spannend… dat is het toch wel. Morgen heb ik ‘het’ gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. ‘He...

  toet-toet-ambulance

  Met de ambulance en starten met Tysabri, deel 2

  Spannend… dat is het toch wel. Morgen heb ik ‘het’ gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. ‘He...

  checklist

  Wel of geen aanval wanneer ik mij slechter voel?

  Spannend… dat is het toch wel. Morgen heb ik ‘het’ gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. ‘He...

  MS-zwangerschap2

  Tegen de bevalling opzien

  Spannend… dat is het toch wel. Morgen heb ik ‘het’ gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. ‘He...

  pregnancy_test_positive

  Kiezen voor een zwangerschap met MS

  Spannend… dat is het toch wel. Morgen heb ik ‘het’ gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. ‘He...